A 10 legfurcsább adventi koszorú

A 10 legfurcsább adventi koszorú

Az Advent az ünnepi készülődés időszaka, első napja a december 25-ét megelőző negyedik vasárnapra esik. Ezekben a hetekben díszítjük fel a lakást, beszerezzük az ajándékokat és a lakást betölti édes adventi sütemények és a mézeskalács illata. 2019-ben ez az első vasárnap december elseje, azaz már csak pár napunk maradt az adventi naptár és az adventi koszorú elkészítésére, vagy beszerzésére. De mit jelentenek a koszorún a gyertyák? És hogy kerül a polip a koszorúra??

Miért pont koszorú?

Az adventi koszorú nem egy régi hagyomány. Ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Ilyen lehetett az adventi koszorú őse.

A mai adventi koszorú jóval kisebb, hiszen általában az étkezőasztal közepét díszít ebben az időszakban. Leggyakrabban koszorú alapból készül, amit aztán mohával, ágakkal egészítenek ki, apró díszeket, terméseket, szalagot tesznek rá és 4 gyertyát. A katolikus hagyomány szerint 3 db lila gyertyát helyezünk rá, ezek a bűnbánatot jelképezik, illetve egy rózsaszínt. Ezt az utolsó napon, az öröm vasárnapján gyújtunk meg.

Adventi koszorú hagyományos gyertyákkal.
Hagyományos színek: három lila és az egy rózsaszín.

A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet, így az utolsó vasárnapon mind a négy ég. A  gyertyák négy fogalmat jelentenek: hit, remény, öröm, szeretet. Ezek a fogalmak pedig további jelentéssel is bírnak: a hit Ádám és Évát, a remény a zsidó népet, az öröm Szűz Máriát, a szeretet pedig Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja.

Koszorút azonban nem csak gyertyával készíthetünk ilyenkor: gyertya nélkül ajtódísznek is nagyon hangulatosak.

Modern adventi koszorú

A szokások változása az adventi koszorút sem kerülte el, manapság már nem kötelező a koszorú alak, de még a négy gyertya sem. A koszorú lehet hosszúkás, vagy szögletes, a dekoráció pedig gyakorlatilag bármi, a gyertyák színéről nem is beszélve. Bármilyen koszorút is szeretnénk idén, az interneten számtalan ötletet találhatunk, csak győzzük kiválasztani. Mi az ajtóra való koszorúnkhoz kerestünk ötleteket, akkor akadtunk néhány meghökkentő, szokatlan megoldásra. Bevállalnátok valamelyiket?

Adventi készülődés másképp

Ha mézeskalács sütés és a koszorú készítés mellett valami új szokást is szívesen bevonnátok az adventi készülődésbe, gyertek el hozzánk egy élményfestésre, vagy egy adventi kreatív workshopra. Ide kattintsatok az eseményekért, várunk titeket szeretettel!

Forrás: Wikipedia