A 100 legtökösebb halloween tök

A 100 legtökösebb halloween tök

A halloween egyik hagyományos eleme a nagy, sárga, kifaragott tök, aminek kivágott belsejébe mécses kerül. Most mindenhol kapható, úgyhogy ha nálatok is szokás, vagy most kaptatok kedvet először, hoztunk 10 kreatív megoldást a kifaragásra. De milyen ünnep a halloween, miért más mint a halottak napja és hogy jön ide a tök?

Halloween ünnepe

Nálunk ugyan csak pár éve népszerű, a  halloween egy régi, pogány kelta ünnepre, a samhain-ra vezethető vissza. A tél kezdetén a napisten Samhain a halál és sötétség istenének fogságába kerül és október 31-én éjjel összehívja a halottak szellemeit. Később, a kereszténység terjedésével, ahogy sok más pogány ünnep, úgy a samhain is átalakult. Ekkor jött létre a mindenszentek ünnepe, ami 835 óta november elseje, azt ezt követő nap pedig a halottak napja lett.

Szokások

A halottak napja hagyományos a temetőlátogatás ideje lett. Az emberek ilyenkor látogatják meg szeretteik sírját, rendbe teszik, friss virágot és mécsest helyeznek el rajta.

Trick or Treat!

De az ünnep pogány szokásai is megmaradtak: a mindenszentek napját megelőző este, október 31. lett a halloween. Főleg az angolszász területeken szokás, hogy a gyerekek jelmezbe bújva végigjárják a szomszédságot, ahol édességet követelnek azért, hogy ne kövessenek el csínyeket. Az ijesztgetés oka pedig egyszerű: mivel ezen az éjszakán a halottak és szellemeik közelebb kerülnek a mi világunkhoz, az élők rémisztő jelmezekkel, ijesztő arcú töklámpásokkal és gyertyák fényével próbálják őket elijeszteni.

Na de hogy jön ide a tök?

A töklámpást egy ír mondának köszönhetjük, amiben a részeges, ravasz Jack O’Lantern, azaz Lámpás Jack megvicceli és becsapja az ördögöt. Az ördög ezután megígéri Jacknek, hogy soha nem viszi magával a pokolba, de hiába: Jack halála után bűnös élete miatt a mennybe sem nyer bebocsátást. A menny és a pokol között bolyongó lelket végül az ördög szánja meg: egy izzó parazsat ad neki, hogy annak segítségével jusson vissza az élők világába. Ezt az izzó parazsat Jack egy kivájt zöldség, egy karórépa belsejébe rejtette és azóta is ennek a fényénél keresi a megnyugvást.

Mit tehetünk a tökkel?

A karórépa helyett azóta inkább tököt faragunk. Nagyon, egyszerűbb. Különböző fajtájú és méretű zöldséget vásárolhatunk, aminek a kifaragásához aztán nem kell túl sok minden. Kaphatóak speciális szettek, de valójában egy jó kés és egy jó kanál elég ahhoz, hogy egy egyszerű lámpást elkészítsünk. De ha sniccer, fúró, vagy sütemény kiszúró is van kéznél, azzal is ügyeskedhetünk egy kicsit.

Nem csak vicsorogni tud!

Az legegyszerűbb klasszikus pofa mellett számtalan arcot faraghatunk egy töknek, de a faragás nem is minden, ami történhet vele. A következő videóban 100 izgalmas, különleges, szokatlan dekorációt találtok.

Ha pedig egy jó bulival is megünnepelnéd a halloweent, vagy egy különleges programajánlatunk: október 31-én világító festés kripta hangulatban gyerekeknek és felnőtteknek, sok-sok meglepetéssel! Az élményfestés részleteit itt találod, itt pedig a facebbok eseményt.  Gyere el és bulizzunk, fessünk együtt ijesztően nagyot!