A természet és a street art izgalmas találkozása

A természet és a street art izgalmas találkozása

street art, azaz szó szerint utcaművészet egy jellegzetesen városi képzőművészet, ami különálló és elismert művészetként a évtizedek óta hódit szerte a világon. Az utcákat, házak falát, üres felületeket kreatívan kihasználó művészek festményei, rajzai, szobrai általában önmagukban is megállják a helyüket. De amikor a környezettel közösen adják az alkotás egészét, annak valami különösen izgalmas hatása van. A street art és a természet közös alkotásai.

Szürke falak helyett street art

A street art már a 20-as, 30-as évek amerikai nagyvárosaiban felbukkant, később a 70-es, 80-as évek graffiti korszakával lett igazán ismert. Ezt követte a 90-es évek nagy fejlődése, amikor újabb és újabb technikák, megközelítések jelentek meg az utcákon. Egyre népszerűbb lett a stencilezés, aminek lényege, hogy a művész alkotását műtermi közegben készíti el, majd elhelyezi az előre kiválasztott helyen. Emellett felbukkant az utcákon a matricázás, a szoboröltöztetés, a LED művészet, a falakra vetített videók, installációk is.

Budapestet is számtalan hasonló alkotás díszíti, de a galériában most olyan alkotásokat nézhettek végig, amikhez hasonlót nálunk még sajnos nem láttunk. A környezet növényzetét, a bokrokat, fákat, kiültetett virágokat a kép részévé tevő alkotásoktól csak mosolyogni lehet. A humoros, színes festmények egészen újjá varázsolják az unalmas, szürke utcaképeket.

A természet és az alkotás találkozására nálunk is van lehetőséged: a hangulatos hajnali erdőt megfesteni biztosan remek élmény lesz! Gyere el és próbáld ki!