5 híres művész fantasztikus műterme

5 híres művész fantasztikus műterme

Számtalan formája van annak, hogy megismerjük egy művész munkásságát. Tanulmányozhatjuk az életművét, járhatunk múzeumba, olvashatunk róla érdekességeket. De semmi nem árul egy annyit egy emberről, mint a hely, ahol alkot. Egy műterem, egy stúdió betekintést nyújt az alkotás körülményeibe, megérezhetjük a kreativitásukat, ami hajtja őket és a sok apró részlet átfogóbb képet ad egy művész munkásságáról, mintha csak az elkészült alkotásaikat ismernénk. Míg a legtöbb művész műterme vagy nem maradt fenn, vagy nem látogatható, néhány híres zseni stúdiója nyitott a a nagyközönség számára is. Most megmutatjuk az öt kedvencünket, amik ma is látogathatóak.

Frida Kahlo: La Casa Azul

Frida Kahlo műterem.

1904-ben Frida Kahlo apja házat épített Mexikóváros színes, kulturális központjában, a Coyoacán-ban. Végül La Casa Azul, azaz A kék ház néven lett ismert a hely, ahol a híres mexikói művész, Frida Kahlo született, élt és meghalt, valamint itt alkotta számos híres remekművét is. Az épület ma múzeum, ahol a látogatók felfedezhetik a zöldellő udvart, a színes szobákat, beleértve Kahlo második emeleti stúdióját is. A férje, Diego Rivera által az 1940-es években helyrehozott műterem éppen úgy néz ki, ahogy Kahlo hagyta. Az eredeti bútorok és félig használt művészeti kellékek mellett a műteremben még a művész kerekes székét is megtalálhatjuk.

Paul Cézanne: erdei műterem

A francia posztimpresszionista festő, Paul Cézanne bőségesen talált ihletet talált a születési helyén, Aix-en-Provence városában. 1902-ben még egy erdei parasztházat is vásárolt itt, és napfényes stúdióvá alakította. Itt készítette életművének több kulcsfontosságú festményét, mivel rájött, hogy „jobban tud dolgozni ott, mint a városban”. Ma a környékre utazók megállhatnak a műtermében, hogy megcsodálják a művész eredeti bútoraival és festményeivel, valamint ikonikus képeihez használt kellékekkel és modellekkel berendezett műtermét.

Lee Krasner és Jackson Pollock közös műtermei

1945-ben az absztrakt expresszionista Lee Krasner kollázsművész hozzáment Jackson Pollock-hoz, majd ebben az évben megvásárolták a Pollock-Krasner ház és stúdió néven ismert otthont, a New York-i Long Island-en. A házaspár éveken át közös stúdiót használt, majd 1945-ben Pollock az emeleti hálószobát alakította át műteremnek. A következő évben egy házhoz közeli pajtájában kezdett dolgozni, és átadta Krasner-nek az elhagyott hálószobát. A férje 1956-os korai halála után azonban Krasner követte példáját és az istállóban dolgozott, amely élete végéig a műterme maradt. Ma a helyszínen a vendégek úgy láthatják a pajta-stúdiót, ahogy a pár elhagyta – a festékkel fröcskölt padlóval és a kellékekkel együtt.

Claude Monet otthoni műterme

http://art-monet.com

1883-tól haláláig az impresionista úttörő, Claude Monet Givernyben, egy gyönyörű normandiai községben élt és dolgozott. A természet rajongójaként rengeteg ihletett adott neki ez a vidék. A kert és a napos stúdió látogatható, a műterem falain az által készített festmények reprodukciói találhatók, a bútorok és a tárgyak pedig ugyanazok, mint a művész életében.

Auguste Rodin külvárosi stúdiója

A Párizsban található Rodin Múzeumban két gyönyörű teret nézhetünk meg: a három hektáros szoborkertet és a Hôtel Biron-ot. Rodin a Hôtel Biron-t használta műteremként, az épület viszont jelenleg már múzeumként működik. Szerencsére azonban az ikonikus szobrász rajongói továbbra is találhatnak egy stúdiót, ami épp olyan mint ahogy Rodin használta volna: a Meudonban található Rodin Múzeum ad otthont a művész Antik Stúdiójának. Az itt aprólékos módon elrendezett tárgyaknak köszönhetően úgy tűnik, mint éppen alkotó munka zajlana a térben.

Ha a gyönyörű műtermeket elnézve kedved támadt egy igazi állvány és vászon előtti alkotáshoz, gyere el hozzánk egy élményfestésre! Az aktuális festéseinket itt találod.

Forrás.