Miért fontos a közös alkotás?

Miért fontos a közös alkotás?

A gyermekünkkel töltött minőségi idő, azaz a teljes egymásra figyeléssel és hangolódással zajló, mindenkinek örömet okozó tevékenység nagyon fontos. Ez minden családban mást jelent, vannak akik főzni szeretnek közösen, mások kirándulnak, legóznak, de van egy tevékenység, ami mindennél többet fejleszt és alakít egy gyermeken: az alkotás. Ha a gyerek ezt velünk együtt élheti meg, azzal rengeteget tettünk a lelki és szellemi fejlődése, a kiegyensúlyozottsága és a boldogsága érdekében.

Gyerek apa közösen rajzol.

Egy gyerek 7-8 éves koráig a legkönnyebben és legszínesebben a rajzain keresztül kommunikál. Ha hagyják hogy azt és úgy rajzoljon, amit szeretne, sok mindent kirajzol magából és ha egy szülő figyel, sokat megtudhat gyermekéről.

A hétvégék, vagy a hosszú nyári szünet rengeteg lehetőséget nyújt az közös rajzolásra, bár manapság már sokszor nehéz rávenni egy gyereket az alkotásra. Főleg a nagyobbaknál válik idővel mindennél érdekesebbé a tablet és az okostelefon, de ettől nem kell pánikba esni. Fontos viszont, hogy más tevékenységi is tudjon örömet és jó érzést okozni, ehhez viszont segíteni kell a gyereknek. Ha együtt, közösen ülünk le alkotni valami olyasmit, amiben mindenki talál kihívást és örömet is, könnyen eltéríthetjük a képernyő adta instant boldogság élményétől.

Készen kapott élmény

A számítógépes játékok, a tv, az okostelefon mind készen kapott vizuális élményt jelent. A telefonos játékok gyors sikerélményt hoznak, míg egy saját alkotásra időt és energiát kell fordítani. Mutassuk meg a gyermekünknek, hogy megéri a fáradtság. Hiszen a festés, a rajzolás fejleszti a leghatékonyabban a finommotorikát és hangolja össze az agyféltekéket.

Különböző életkorokban különböző kreatív tevékenységek közül választhatunk, de fontos, hogy minden résztvevő örömmel alkosson. Ne erőltessük, ne legyünk túlzottan szigorúak, ha épp nincs hozzá kedv. Mutassunk jó példát: mi is tegyük le a telefont, kapcsoljuk ki a tévét és üljünk le egy marék színes ceruzával. Rajzoljuk le együtt, mi volt a nyár legszebb élménye, hol nyaraltunk, milyen gyümölcsöket ettünk.

A só liszt gyurma is egy nagyon jó eszköz a kreativitás kifejezésére. Egyszerű, kicsiknek is biztonságos anyag, amiből aztán bármi készülhet. De remek közös kreatív tevékenység a hajtogatás, a különböző anyagokból kollázsok készítése, vagy a festés is.

Szülő-gyerek közösen is alkothat!

Élményfestés - Kreatív hét
Élményfestés – Kreatív hét

Nagyobb gyerekkel ki lehet próbálni komolyabb festékeket és technikákat is. Őket már untathatja a színes ceruza, legyen kihívás az alkotásban! Sőt, ha igazi vászon előtt is kipróbálnátok magatokat, gyertek el hozzánk egy szülő-gyerek páros élményfestésre. Az egymásra hangolódás, a közös alkotás élménye és a közös sikerélmény garantált! Az aktuális festéseinket itt találod.