A valóságnál is élethűbb képek: az 5 legjobb hiperrealista művész

A valóságnál is élethűbb képek: az 5 legjobb hiperrealista művész

A hiperrealizmus egy nagyon izgalmas művészeti irányzat, neve a görög hüper (felett) és a latin realis (valóságos) szóból ered. Nem egyszerűen csak fényképszerű festményekről van szó, amiken nem is látszik hogy ceruzával, vagy ecsettel készítették őket. Ezek az alkotások valójában valódibbak mint maga a valóság: a képeken a legapróbb részleteket akár az eredetihez képest tovább nagyítja, még részletesebben ábrázolja az alkotó.

Művészet a mosogatóban

Hiperrealizmus alkotás
Forrás: https://www.facebook.com/raphaellaspence.robertobernardi

A hiperrealisztikus festészet egyik legnépszerűbb képviselője Roberto Bernardi. Az olasz művész hétköznapi jeleneteket, a mindennapok tárgyaiból álló csendéleteket fest. A  témaválasztástól pedig még inkább megdöbbentőek, egyben nagyon kreatívak és humorosak lesznek a képei. Az eredetileg portrékat és tájképeket festő művész húsz éve készít hiperrealista festményeket, egyre nagyobb sikerrel.

Nyomasztó hiperrealizmus

Forrás: https://www.facebook.com/raphaellaspence.robertobernardi

Az amerikai Kevin Peterson mesebeli, vagy inkább poszt-apokaliptikus témákat fest meg elképesztően valósághűen. A városi környezetbe helyezett vadállatok és a magányos gyerekek nyomasztó társaság, mintha egy elpusztult világ utolsó túlélőit látnánk.

Nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb?

A holland Rajacenna van Dam színes ceruzákkal alkotja meg portréit, de nem elégszik meg ennyivel. A különleges tehetségű lány egyszerre két képet is képes alkotni: az egyik kezével egy híresség portréját rajzolja, a másikkal pedig egy tőle eltérő hírességét. A végeredmény pedig lenyűgöző, egészen hihetetlen, hogy ennyire külön tudja kezelni a két irányt. Vajon milyen képet alkotna egy páros festésünkön?

Elrontott fényképek

Forrás: http://kevinpetersonstudios.com/gallery

Még különlegesebb témaválasztás jellemzi Philip Barlow-t, akit mindig nagyon érdekelte az, hogy látnak a rövidlátók és hogy lehetne bemutatni azt a világot, amit a látás problémával küzdők látnak? A művész képei olyanok, mintha homályos fotók lennének, de valójában realisztikus olajfestmények, amiken az látszik, hogy lát (azaz nem lát) egy rövidlátó szemüveg nélkül.

A hiperrealizmus magyarul

A Londonban és Budapesten is alkotó Nyári István Munkácsy díjas festőművész kívülálló pop–szürrealistának tartja magát, hiperrealista képei az izgalmas és nyomasztó témaválasztás jellemzi. Egyéni kiállításai mellett képeit megnézhetjük a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeumban és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban is.

Kiemelt kép: robertobernardi.com