A művész, aki emlékezetből hibátlanul lerajzolta New Yorkot

A művész, aki emlékezetből hibátlanul lerajzolta New Yorkot

A világ attól színes és szép, hogy nem vagyunk egyformák. Van, aki könnyen barátkozik, van aki zárkózott, van aki ügyesen rajzol és van, aki nem mer soha grafitot venni a kezébe. Különbözőek vagyunk, és ha nem is érezzük ezt, mindenki megismételhetetlen és különleges. Erre egy csodálatos példa Stephen Wiltshire, az autizmussal élő művész, aki az élet sok területén küzd kihívásokkal, aki mindig is más volt, mint kortársai, van viszont egy képessége, ami csak nagyon keveseknek adatott meg és ami boldoggá tudja tenni őt.

Autizmus és tehetség

A Londonban élő Stephen magának való, néma kisfiú volt, aki a saját világában élt és nem akart, tudott másokhoz kapcsolódni. Három éves volt, amikor autizmust diagnosztizáltak nála. Az autizmus egy fejlődési zavar, ami kihat a szociális és a kommunikációs kognitív készségekre, és egy egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményez. Az autizmus lehet igen súlyos, illetve többé-kevésbé kezelhető állapot is. Stephen az autizmus mellett savant-szindrómában is szenved. Ez egy ritka állapot, aminek hatására egy adott területen az ezzel élő emberek kiemelkedő képességgel rendelkeznek. Ez általában a zseniális emlékezőtehetség egy különleges formáját jelenti, ami a Stephen esetében is felszínre került. Öt éves korában fedezték fel nála, hogy elképesztő rajztehetség is, így hamar speciális művészképzőbe kezdett járni, ahol megfelelő körülmények között tudta fejleszteni ezt a különleges képességét.

A rajz, mint kommunikáció

Stephen számára a rajz nem csak a kreativitás megélése és alkotás: a fiú a rajzaival próbált kommunikálni és kapcsolatot teremteni a kortársaival és a szüleivel. Az elképesztő memóriájának köszönhetően pedig bármit képes emlékezetből lerajzolni, akár csak néhány perc megfigyelést követően is. Az agya olyan, mint egy fényképezőgép.

A tehetséges fiú a képességeinek köszönhetően létrehozta a világ egyik legkülönlegesebb rajzát: emlékezetből lerajzolta teljes New York-ot. Egy 20 perces helikopter út során figyelte meg a várost, ezután zenehallgatás közben, grafittal nekiállt lerajzolni az, amit látott. A 6 méter széles vászonra rajzolta látkép lenyűgözően részletes és pontos

Autizmus, kreativitás, rajz.

A fiú szülővárosában, Londonban állandó kiállítása is van és elismert művészként tartják számon.

Olvasd el Iris, az autizmussal élő lány történetét is, aki csodálatos színekkel dolgozik és együtt alkot legjobb barátjával, egy cicával.