A világ 5 leglátványosabb tűzijátéka

A világ 5 leglátványosabb tűzijátéka

A tűzijátékokat évszázadok óta használják arra, hogy az ünnepek még látványosabbak, hagosabbak és fényesebbek legyenek. A színes fénnyel robbanó rakéták történelme a 7. századi Kínába nyúlik vissza. A tűzijáték népszerűségét a lőpor feltalálásának és elterjedésének köszönhetjük, ám manapság a környezetszennyező tulajdonságai miatt egyre többen nem kérnek belőle.

A puskapornak köszönhetjük

Az első, Kínában készült tűzijátékokhoz feketelőporral vagy puskaporral töltöttek meg a bambuszrudakat, ezeket aztán meggyújtották és az így keletkező füsttel, tűzzel és durranásokkal űzték el a rossz szellemeket. A mostanihoz hasonló első tűzijátékot a XII. században tartották, ekkor már egyházi szertartások, ünnepek rendszeres kísérő programja lett. Miután a császár születésnapját is nagy tűzijátékkal ünnepelték, megépült az első tűzijátékgyár is. Kína után Japánban épültek ilyen gyárak, Európában pedig Münchenben, Velencében és Angliában kezdték nagy mennyiségben gyártani a rakétákat és a petárdákat. Mivel a tűzijáték gyártásnak csak kis része gépesíthető és a nagy részük kézzel készül, a rakéták zömét ma is Kínában készítik.

Tűzijáték történelem.

Magyarországon először 1476-ban tartottak igazi nagy tűzijátékot, I. Mátyás király és Beatrix királyné esküvőjének tiszteletére. Az augusztus 20-ai, Szent István-napi tűzijátékot Budapesten 1927 óta minden évben megrendezik, kivéve a második világháború éveit, valamint az 1956 és 1966 közötti időszakot.

A tűzijáték szép, de káros

Az ünnepek során rendezett tűzijátékokon, mint például a augusztus 20-i alkalommal több tízezer pirotechnikai eszközt használnak el, ezek égésterméke a levegőbe és Budapest esetében a Duna vizébe jut. Ugyan az előállításra és a használatra is szigorú előírások vonatkoznak, elkerülhetetlen, hogy egy tűzijáték alkalmával veszélyes vegyületek keletkezzenek, így a tűzijáték környezetkárosító hatása nem elhanyagolható. Folynak kísérletek a káros anyagoktól mentes, környezetbarát rakéták és petárdák kifejlesztésére, de ezek az eszközök egyelőre jóval drágábbak és kevésbé látványosak, mint a hagyományos tűzijátékok. A hangszennyezés pedig minden petárdánál és rakétánál jelentős, megzavarja az állatokat és életveszélyes állapotot idézhet elő.

A világban számtalan eseményen rendeznek hagyományos tűzijátékokat, köztük néhány egészen gigantikus és elképesztően látványos. Ezekből mutatjuk meg most az 5 legszebbet.

Washington, július 4.

Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma az egyik legkedveltebb helyszín a Függetlenség napján, hiszen itt rendezik az óriási tűzijátékot, amit a Nemzeti Szimfonikus Zenekar kísér élőben.

Párizs, július 14.

Franciaország nemzeti ünnepe, a július 14-i Bastille-nap. Hasonlóan az Egyesült Államok függetlenségének napjához, ez is egy olyan ünnepi esemény, amit óriási tűzijátékkal ünnepelnek. Emberek ezrei gyűlnek össze az Eiffel-toronynál és Champs de Mars-on. A tűzijáték különlegessége, hogy a megvilágított Eiffel toronynak is látványos szerep jut benne.

Dubai, december 31.

A világ legmagasabb és legnagyobb tűzijátékáért Dubajba kell utazni az év utolsó napján. A világ legmagasabb épülete, a 2716 méter magas Burj Khalifa a tűzijáték központi eleme.

Cannes, változó dátummal

A Cannes-i tűzijáték-fesztivált nyaranta rendezik, ekkor hat estén át a különböző látványos tűzijátékok versenyét nézhetjük végig. A zenével kísért események 25 percesek és körülbelül 200 000 látogató kíváncsi rájuk.

Rio de Janeiro, december 31

A szilveszteri tűzijáték Brazíliában is látványos, Rio de Janeiro rekordnagyságú eseményére, a Copacabana strandon megrendezett 20 perces tűzijátékára több, mint kétmillió ember volt kíváncsi.

A tűzijátékok bár látványosak, a sok ember és a nagy hangerő és fény után jólesik egy kis csendes elvonulás. Ha eljössz hozzánk egy élményfestésre, a színes, csendesebb élményfestésen garantáljuk, hogy csodálatos kreatív élményben lesz részed. Az aktuális festéseinket itt találod.