Hogy került egy szöcske a festményembe?!

Hogy került egy szöcske a festményembe?!

A címben szereplő kérdést maga az impresszionista festőóriás, Vincent Van Gogh tehette volna fel, ha észreveszi, hogy egy nem egészen tervezett dolog került a festékbe. Ám valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy amikor a képet festette, abba egy szöcskét is belekomponált.

Van Gogh és a természet

Ahogy az impresszionisták, úgy Van Gogh kedvenc témái közé tartozott a természet, a tájkép, így gyakran festett a szabadban. Sokat levelezett testvérével, Theóval és egy 1885-ben írt levelében említette azt is, hogy az egyik munkája milyen nem várt nehézségekkel járt. Egy neki festett képről ugyanis körülbelül 100 legyet kellett eltávolítania. A bogarak valószínűleg nem szándékosan repültek a ragacsos anyagba, inkább a szél fújta bele őket, ahogy a nemrég felfedezett szöcskét is.

Van Gogh Olajfák című festménye.

A nem várt részletet Maary Schafer, a Kansas City-i Nelson-Atkins művészeti múzeum igazgatója fedezte fel, miközben az 1889-ben készült Olajfák (Les oliviers) című kép festékréteget vizsgálta. Ez a kép egy 18 darabból álló, olajfákat ábrázoló sorozat része. Ezeket a képeket a festő a halála előtt készítette Saint-Rémy-de-Provence-ban. A szanatóriumban töltött utolsó éveiben is sok képet készített a szabadban, így valószínű, hogy a többi kép is rejt hasonló részleteket.

Ezeket a képeket mikroszkóppal, ultraibolya- és röntgensugarakkal vizsgálják, így találták meg a szöcskét is, ami valószínűleg már nem élt, amikor a festékbe ragadt. Erre utal az, hogy semmiféle mozgás nem látható a maradványai körül.

De miért is érdekes mindez?

A felfedezés nem csak egy egyszerű érdekesség, de lehetőséget ad arra is, hogy többet megtudjunk a kép születéséről. Miután kiderült, hogy 130 éve ott lapult ez a kis bogár, a művészettörténészek után paleontológusok is vizsgálni kezdték a festmény. Azt remélték, hogy a maradványok segítségével pontosan meg tudják határozni a kép készítésének időpontját. Mivel az állatnak több testrésze is hiányzott, ez végül sajnos nem sikerül. A felfedezés hatására a múzeumban kiállított további 104 francia festmény tüzetesebben átvizsgálják, hátha hasonló, sok mindent eláruló leletekre bukkannak.

Forrás.