Az 5 legszebb napsütötte impresszionista festmény a nyárra

Az 5 legszebb napsütötte impresszionista festmény a nyárra

Egyik művészeti stílus sem érzékeltette és szerette úgy a nyár gondolatlanságát és ragyogását, mint az impresszionizmus. A fény festőinek is nevezett impresszionista művészek nyári képein csak úgy vibrál a levegő, süt belőlük a meleg, a bőséges napfény, a gondtalanság és hosszú, kényelmesen eltöltött nyári napok hangulata.

A My Modern Met összeszedte a nyári szezon legjobb impresszionista festményeit, amik hajókkal, strandokkal és sok sok fénnyel alapozzák meg az évszak hangulatát. Ebből válogattunk most.

Claude Monet: La Grenouillère (1869)

Impresszionista nyári festmény.

Az 1872-ben induló művészeti mozgalom egyik úttörője már évek óta ebben a stílusban festett, ahogy ez az 1869-es festményén is jól látszik. A Bain à la Grenouillère néven is ismert kép a Párizs melletti népszerű üdülőhelyet ábrázolja és az impresszionizmus számos kulcsfontosságú tulajdonságát megtalálhatjuk benne: a széles ecsetvonások használatát, az élénk színpalettát, valamint a fény játékát a vízen.

Pierre-Auguste Renoir: Evezősök reggelije (1881)

A 19. század végén a csónakázás a párizsi művészek körében kedvelt időtöltés volt. Renoir is megfestette ezt a szokást leghíresebb festményén, az Evezősök reggelije című képen. A Maison Fournaise napsütötte erkélyén reggeliző, vagy ebédelő társaság képe csodálatosan megragadja a helyszín légkörét, amit Renoir különösen inspirálónak talált. A festő gyarkan megfordult itt, de vasárnaponként fél Párizs ebben az idillikus környezetben nyüzsgött. A npasütés, a jó levegő és a Szajna partja vonzotta a fürdőzőket és a csónakázni vágyókat.

Mary Stevenson Cassatt: A csónakázás (1894)

Mary Stevenson Cassatt impresszionista amerikai festő és grafikus volt, aki életének jelentős részét Párizsban töltötte, így a párizsiak csónakázása őt is megihlette. Sok képén szerepelnek nők, szívesen és különös érzékenységgel ábrázolta képein az anya-gyermek közötti kapcsolatot is. A nyári csónakázást ábrázoló képéből is egy kedves család nyugodt délutánjának hangulata árad.

Claude Monet: Séta a sziklán Pourville-nél (1882)

1882-ben Monet több hónapot töltött Normandia sziklás vidékén, Pourville-ben. A természetrajongó művész ebben a festői környezetben bőséges művészi inspirációt talált, például a képen szereplő idilli környezetben a virággal borított sziklákat és türkizkék vizet. A képen valószínűleg második felesége, Alice és a lánya szerepel.

Pierre-Auguste Renoir: Bál a Moulin de la Galette-ben (1876)

A párizsi nyár napsütéses délutánja árad ebből a festményből is. Az 1876 nyarán készült kép élénk színű ecsetvonásai érzékeltetik a párizsi élet nyüzsgését és élénkségét. A kép a korai impresszionizmus egyik mesterműve, süt belőle az életöröm. A Moulin de la Galette a Montmartre egyik kedvelt szórakozóhelye volt ebben az időben, ahol a nyári táncos összejövetelek az idejárók legkedvesebb kikapcsolódása volt.

Ha a nyár és az impresszionisták stílusa téged is megihletett és szívesen kipróbálnád magad a vászon előtt, nézz körül az eseményeink között és gyere el hozzánk egy vidám, könnyű, nyári bulis élményfestésre!