5 meglepő tény a zseniális Michelangelóról

5 meglepő tény a zseniális Michelangelóról

Michelangelo Buonarroti minden idők egyik legnagyobb művésze páratlan sikert aratott élete során és halála után is. Leonardo da Vinci, Raphael és Titian mellett az olasz reneszánsz példaértékű figurája, évente több millió ember kíváncsi a művészetére. Michelangelo az ikonikus Dávid szobrától a Sixtus-kápolnában látható lélegzetelállító freskókig sok jelentős és lenyűgöző munkát alkotott. Beceneve Il Divino, azaz Isteni is jól mutatja, hogy mennyire szerették és tisztelték életében és mekkora sikere volt abban az időben, amikor a legtöbb művész nem élhette meg életében sem a gazdagságot, sem a hírnevet. Michelangelo volt az első nyugati művész, aki már életében publikálta életrajzát.

A 16. század nagy részében ő határozta meg olasz művészetet és kultúrát, alkotásaival hatott a jövő generációinak művészeire is. Művészetét már évszázadok óta csodáljuk, de a művész mögötti ember épp olyan lenyűgöző, érdemes többet is megtudni róla.

Művészi csalás

Már fiatal szobrászként felkeltette néhány fontos mecénás figyelmét. Mindössze 19 éves volt, amikor megalkotta az “Alvó Cupido” szobrot, majd azon dolgozott, hogy a szobor antiknak antik szobornak tűnjön. A fiatal művész egy időre el is temette, hogy öregnek és kopottnak tűnjön, végül az alapos antikolásnak köszönhetően végül magasabb áron tudta eladni a szobrot. Az olasz reneszánsz idején a klasszikus műalkotások másolása nem volt elítélendő, inkább egy jó alkalom volt a tehetség bemutatása. Így amikor a szobor új tulajdonosa, Raffaele Riario bíboros felfedezte a hamisítást, nem csalást kiáltott, inkább meghívta Michelangelót Rómába, hogy utazzon oda és dolgozzon neki. Ez a csalás és ez a meghívás indította el az ifjú szobrász karrierjét.

Michelangelo, a valódi reneszánsz ember

Michelangelo nem pusztán szobrász, festő és építész, de elismert költő is volt, aki több száz szonettet írt. Gyakran levél formában írt, verseit a barátaiknak címezte és a témájuk leginkább a férfiak és nők felé egyaránt érzett szerelem volt. Költészetének homoerotikus jellege miatt a nemeket a 17. században semlegessé tették, de a későbbi angol nyelvű fordítások már eredeti névmásokat tartalmazták, a viktoriánus korszakban pedig különösen népszerűek voltak.

Márvány a szemétből

A művész egyik legismertebb szobra, az olasz reneszánsz művészet jelképe, a Dávid szobor. A márvány kifaragása nehéz feladat, hiszen ha ezt a drága anyagot nem hozzáértő kéz dolgozza meg, könnyen törik. A Dávid szoborhoz használt márvány egy óriási darabból készült. Az óriásnak nevezett márványtömb eredetileg más célra vásárolta az egyház, ám a szobor sosem készült el, az éppen hogy elkezdett mű a templom udvarán hevert. Senkinek sem kellett a közel 40 évig szinte szemétként kallódó márványdarab, végül a fiatal Michelangelo lett az, aki megkapta a Dávid szobor alapanyagának.

Michelangelo Dávid szobor.

Aláírás nélkül

Michelangelo nem szerette aláírni művei, egy szobron viszont szerepel a „MICHAELA [N] GELUS BONAROTUS FLORENTIN [US] FACIEBA [T]”, azaz “Michelangelo Buonarroti, Florentine, ezt tette” felirat. A francia Jean Bilhères de Lagraulas bíboros megrendelésére készítette el a Pietà című szobrot, melyen Szűz Mária gyászolja az ölében fekvő Jézus Krisztust. Egy alkalommal, amikor meghallotta, hogy egy másik művésznek tulajdonítják a munkáját, féltékeny dühében belevéste a nevét.
Az aláírások helyett a művész más módot talált, hogy azonosítsa a műveit: több festményén is szerepel az önarcképe, köztük az Utolsó ítéletet, ahol az arcát egy darab bőrön ábrázolta.

Sok munka és gazdagság

Michelangelo hosszú életet élt, 88 éves korában hunyt el, de öregségében is aktív volt. Életének utolsó évtizedeit a Szent Péter-bazilika építészeként töltötte. Ha már túl fáradt volt a személyes kritikához, a munkásoknak üzeneteket küldött a megjegyzéseivel. Utolsó alkotásán, Rondanini Pietà-n még hat nappal a halála előtt is dolgozott. A rengeteg mű és a hosszú évtizedekkel töltött alkotás eredményeként Michelangelo gazdagon halt meg.

Ha érdekelnek a híres művészek, a ismert alkotások mögött álló emberek, olvasd el Picasso, Van Gogh, vagy Frida Kahlo életéről szóló cikkeinket is. Ha pedig szeretnél te is alkotni, gyere el hozzánk egy élményfestésre és próbáld ki, milyen létrehozni a saját első mesterművedet!

Foorás: mymodernmet.com