Amikor alkotássá válik a környezetvédelem: ez a hulladékművészet

Amikor alkotássá válik a környezetvédelem: ez a hulladékművészet

Már világosan látszik, hogy a Földünket elárasztó szemét mennyisége komolyan veszélyezteti az bolygót és a jövőnket. A környezetvédelem, a környezettudatos életmód már nem csak egy szűk réteg hóbortja, de mindenki jól felfogott érdekében a minimum, amit meg kell tennünk a magunk és gyermekeink jövőéért. Sok művész a munkájával igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a hulladék újrahasznosítása nem lemondás valamiről, hanem egy lehetőség arra, hogy újat alkossunk. Ez a kreatív megoldás a hulladékművészet, vagy szemétművészet.

Hulladékból alkotó művészek

“Ha nem változtatunk a műanyagok előállításán és használatán, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.” Az ilyen jóslatok mutatják, hogy nem lehet legyinteni a problémára és azt gondolni, hogy minket ez nem is érint. Hiszen pár évtized és a probléma olyan súlyos lesz, amivel már nem lesz könnyű együtt élnünk. A legnagyobb gondot a vizekbe kerülő műanyag hulladék jelenti, de számtalan egyéb holmi kerül a szemétbe olyan hihetetlen mennyiségben, amiből akár már nagy alkotások is születhetnek. Ilyen például a parafadugó.

Parafadugó és bor

Parafadugo hulladékművészet

Az amerikai Scott James Gundersen-nek feltűnt, hogy a dugók számolatlanul kerülnek a szemétbe, holott a bor által megfestett, szép formájú tárgyakkal akár kezdeni is lehetne valamit “A józan ész is azt diktálja, hogy az ember kezdjen valamit a dugókkal” – nyilatkozta, majd az ötlet után elkezdte gyűjteni a dugókat. Ehhez később a barátai, sőt egy borszaküzlet is csatlakozott, így az alkotásaihoz egyre több alapanyag érkezett. Szükség is volt rá, a Grace című képe például több, mint 9000 dugóból készült.

for Grace, a wine cork portrait from Scott Gundersen on Vimeo.

Műanyagból klasszikus

Chris Jordan először 2009-ben keltett feltűnést, amikor elkészítette híres fotóját egy halott albatrosz fiókáról, akinek gyomra tele volt hulladékkal. A kép sok embernek felnyitotta a szemét, a művész pedig azóta is arra törekszik, hogy alkotásaival rámutasson arra, milyen rombolást jelent a természetben az a rengeteg műanyag hulladék, amit az ember kitermel a felelőtlenségével.

Képeit kizárólag szemétből készíti. Először összegyűjti, leginkább a tengerpartról: műanyag zacskó, öngyújtó, kupak, majd a megtervezés után hosszú, aprólékos munkával elkészíti a képet. A legtöbbször elsőre nem is tűnik fel, hogy miből készültek ezek az alkotások.

A híres japán Hokusai fametszet alapján készült “A nagy hullám” című képe például 2,4 millió műanyag hulladékdarabból áll össze. A szám nem véletlen: óránként ennyi műanyag szemét kerül a Csendes-óceánba.

A hulladékművészet a jövő?

Thomas Dambo nem aprózta el: mivel úgy gondolta, hogy az a szemétmennyiség, amit a világra szabadítunk, a felelőtlenség miatt egyre hatalmasabbra nő, egy egész erdőt állított össze kizárólag szemétből. Egy színes, tarka állatokkal és növényekkel benépesített területet Mexikóvárosban alkották meg a Pepenadores nevű csoportosulás tagjai. Gyerekek, diákok, egy nyugdíjasotthon lakói és önkéntesek segítségével 3 tonna szemétből épült a jövő erdeje.

A hulladékművészet egyre népszerűbb, az újrahasznosítás fontossága és a hulladékmentes életmód minden ember közös érdeke.

Chris Jordan kedvelt témája Van Gogh, ha te is szívesen festenél egy saját képet a híres festőtől, nálunk most megteheted: gyere el a Paint like Van Gogh: Café de Paris festésünkre!