Élettel teli, elvarázsolt tájképek

Élettel teli, elvarázsolt tájképek

Egy gyönyörű tájról készült, könnyű, színes tájkép mindenkinek tetszik, így a festők is gyakran készítenek tájképeket. A sziklás tengerpart, egy hegyoldal, egy virágzó rét mint gyönyörű látvány. Van azonban egy festő, aki még ezen is tudott csavarni egyet úgy, hogy az eredmény még teljesebb legyen: a képet a táj részévé varázsolta.

A tájkép műfaja

A tájkép műfajáért nagyon régóta rajongunk. Ugyan az antik művészetben még nem bukkant fel és a középkori Európa sem ismerte, a 14. században mint háttér jelent meg először. Később csak tanulmányként készítettek önállóan tájképeket, majd 1600 táján megkezdődött az azóta kedvelt tájképfestészet. A Németalföldön talált először jeles művelőkre, majd jöttek a városi látképek, a klasszicizmus és a romantika új motívumai. A legnagyobb hagyománya a kínai festészetben van, ahol a tájkép egész mást jelent. Ahol a hegyek és a vizek fontosabbak, mint az ember, vagy a tárgyak, ott nagyobb hangsúlya van a tájak ábrázolásnak is.

Festmény és fénykép együtt

A fotográfia megjelenésével a fényképésznek is témájává vált a táj. Aaron Schuerrnek köszönhetően pedig a tájfotó és a tájkép festészet együtt is megjelent egy izgalmas, különleges formában.  A művész ugyanis nem egyszerűen csak megfest egy neki tetsző tájképet, de fotót is készít róla, mégpedig úgy, hogy a festményét beilleszti a látkép azon részébe, melyről készült.

Tájkép festmény fotó.

Így a festmény a valóság része lesz, a valóság pedig mint egy keret, körülfutja a vásznat. A különleges fotóknak köszönhetően a tájképek így még élettel telibbek lesznek. Nem is könnyű választani, hogy mit szeretünk jobban: a festményt, vagy a fényképet?

A művész leginkább a vad, természetes, izgalmas helyeket szereti. Ilyenek az otthona közelében magasodó hegyek, vagy a kaliforniai sziklás partok. Elsősorban ezeket az lenyűgöző, vad tájakat ábrázolja.

Ha tetszik a tájképfestészet és te is szívesen alkotnál egy hasonló képet, nem kell a hegyek közé utaznod! Gyere el hozzánk, az eseményeink között biztosan találsz olyat képen, amit szívesen megfestenél és utána büszkén kiakasztanál otthon a falra.