A narancssárga szín története: sírfestményektől napjainkig

A narancssárga szín története: sírfestményektől napjainkig

A narancssárga egy erős, vibráló szín, ami mindenkiből azonnali reakciót vált ki. De vajon mitől ilyen hatásos ez a szín és kinek milyen jelentést hordoz? Egyes kultúrákban szent színárnyalat, míg máshol az uralkodó színe. Merész és dinamikus, veszélyre figyelmeztet és izgalmat kelt. A kék festék története után most lássuk, mikor miből készült a narancssárga pigment és melyik híres művészeink kedvence volt.

A régen még csak egyszerűen narancsnak nevezett színárnyalat mindig is erős hatással volt az emberekre. Akár a több sárgát tartalmazó narancsról, akár a tüzesebb vöröses narancsról beszélünk, a művészek is előszeretettel használták ezeket az árnyalatokat: Van Gogh és Toulouse-Lautrec is gyakran és bőven használták a narancs színű festéket.

Narancs az ókorban

A narancssárga színnek évszázadokra visszanyúló, hosszú története van. Az ókori egyiptomiak arzén-szulfidból kinyert, erősen mérgező sárgás-narancs festéket használtak a sírok díszítéseire. Egy másik hasonló ásványt is használtak, a szintén mérgező auripigment, ami az ókori Rómában nagy értékű kereskedelmi tétel volt. Ez egy aranyba hajló narancssárga szín, amit a középkorban is használtak a kéziratok illusztrációihoz.

Mitől lett narancs a narancs?

Európában a narancs elnevezés erre az árnyalatra a 16. századig nem is létezett. Ezt megelőzően ezt az árnyalatot egyszerűen sárga-pirosnak nevezték. Mielőtt a narancssárga szó meghonosodott volna, a szintén ilyen árnyalatú sárga sáfrány kifejezést használták a mély sárga-narancssárga szín leírására. Azonban amikor a portugál kereskedők narancsfákat hoztak Európába Ázsiából, az érett gyümölcs színe miatt erről nevezték el ezt az árnyalatot.

Az narancssárga szimbolikája

A narancssárga szín sok féle árnyalatban és sok féle jelentéssel bír a különböző kultúrákban. Ez az árnyalat az ázsiai vallásokban meglehetősen gyakori, sok szerzetes és szent ember visel például narancssárga köpenyt. A kínai filozófiában, a konfucianizmusban a narancssárga az átalakulás színe. A narancssárga szó Indiában és Kínában a sáfrányból származik, amely a térség legdrágább színezéke. Ezekben a kultúrákban a narancsot a sárga és a piros közötti tökéletes egyensúlynak tekintik.

Red Saffron Real Saffron Strands Real Saffron

A szín szimbolikusan kapcsolódik a tökéletességhez és a tudat legmagasabb állapotához, valamint arra is szolgálhat, hogy jelezze a tudás keresését. A buddhizmus mellett a narancs szín is megtalálható a hinduizmusban is: Krisnát gyakran sárga-narancssárga színű ruhában ábrázolják.

Sir Frederic Leighton: Lángoló Június

Mit jelent a narancs?

A narancs szín szoros kapcsolatban áll a termékenységgel és a bőséggel: Pomonát, a fán termő gyümölcsök római istenasszonyát is gyakran ábrázolták narancssárga köpenyben.

A modern, nyugati művészetben a narancs 1809 után vált rendszeres használatúvá, amikor az első szintetikus narancssárga pigment, a króm narancs keletkezett. Különösen kedvelték a Preraffaeliták és impresszionisták, akik bőven használták ezt a színt, hogy ezzel ábrázolják a atermészetes fény hatásait.

Paint like Van Gogh: Café de Paris
Paint like Van Gogh: Café de Paris

A narancs szín melegséget, izgalmat és vidámságot ébreszt a szemlélőjében. Olyan művészek, mint Monet, Gauguin, Renoir és Toulouse-Lautrec előszeretettel használták. Monet narancssárgát vitt a naplementébe, míg Toulouse-Lautrec a párizsi mulatók energiájának szimbolizálására használta. De talán nem volt más festő, aki annyira rajongott a narancsért, mint Vincent van Gogh. Van Gogh saját narancs színárnyalatokat kevert ki, amiket remek kontrasztba állított a kékekkel és a bíborokkal.

A narancs szín különböző árnyalatai nagyon különböző érzéseket idézhetnek elő bennünk. A sütőtök-narancs a Halloween és az ősz érzetét idézi fel, míg egy sárgás narancs nyáron friss, vidám érzést kelt.

Narancssárga napraforgók, Van Gogh önarckép.

Mivel messziről észrevehető és feltűnő, a vibráló és merész színárnyalat a biztonsági felszerelések és egyenruhák színe is lett, először a az amerikai haditengerészet először alkalmazta a felfújható mentőmellényeken a második világháború alatt. Manapság az amerikai börtönök rabruháit is hasonló okok miatt élénk mandarin színben gyártják.

Ha neked is tetszik ez az izgalmas árnyalat, a nálunk festhető képekben is megtalálod. Gyere el egy Van Gogh festésre, vagy próbáld ki gyermekeddel, milyen megfesteni közösen egy zsiráfot!

Forrás: mymodernmet.com