A világ 5 legfurcsább múzeuma

A világ 5 legfurcsább múzeuma

Május 18-a a nemzetközi Múzeumi világnap, amikor a világ több száz országának több ezer múzeumában készülnek különleges programokkal, kedvezményes belépőkkel és ünnepi kiállításokkal. Nálunk a Magyar Nemzeti Múzeum majálisát érdemes felkeresni, de ha mégsem tudnátok eljutni erre a fesztiválra, olvassátok el a világ 10 leglátogatottabb múzeumáról szóló posztunkat, vagy nézzétek meg velünk a világ öt legérdekesebb múzeumát.

A különleges tárgyakat, szokatlan holmit vagy teljesen hétköznapi dolgokat bemutató kiállítások némelyike zavarba ejtő lesz!

Plastinarium
Guben, Germany

Gunther Von Hagens német anatómus több évtizednyi kutatás után tökéletesítette a plasztináció eljárását. Ez egy olyan folyamat, amiben műanyagokkal tartósítják a szöveteket, így bemutatva az emberi és állati test részeit. Első kiállítását 1996-ban tartotta Japánban. Az egyrészt csodálatot, másrészt felháborodást keltő kiállításai nyomán azóta is emberek ezrei szeretnék felajánlani testüket a “Dr. Halál” néven emlegetett von Hagensnek. Szép, vagy bizarr és felháborító? Az állandó Plastinarium múzeum egy német kisvárosban található.

A Momofuku Ando Instant Ramen Múzeum
Osaka, Japán

1958-ban Momofuku Ando feltalálta és megalkotta a világ első instant tészta ételét, a Chicken Rament. A japán élelmiszer-kultúra fontos része a rámen, azaz a tésztaleves, ami tésztát és húsból készült alaplevet tartalmaz, melyet gyakran ízesítenek szójaszósszal vagy miszóval. Feltétként legtöbbször disznóhúst, szárított tengeri moszatot kamabokót, illetve zöldhagymát tesznek rá. Az instant változatának múzeumában a látogatók megtekinthetik a rámen történetét és ezeket a tészta-csomagokat a világ minden tájáról.

Ramen muzeum Japánban.

Szexmúzeum
New York

Az emberi szexualitás történetét, fejlődését és kulturális jelentőségét bemutató múzeum 2002-ben nyílt meg. A múzeum ideiglenes kiállításokat tart, illetve állandó gyűjteményükben több mint 15.000 műtárgy, művészeti alkotás, fotó, jelmez és történelmi emléktárgy látható. A múzeum csak csakis tizennyolc év felett látogatható, kiállításain tabuk nélkül ismerkedhetünk mindennel, ami csak a témába belefér.

Nemzetközi Kém Múzeum
Washington DC

A világ legnagyobb, a kémkedés műfajával foglalkozó múzeuma. A valaha volt legtitkosabb szakma tele van izgalmasabbnál izgalmasabb eszközökkel: mini kamerák, hamis pénzek, rejtett fegyverek, mindenféle James Bond-os furcsaságok. A látogatók egy interaktív kalandban is részt vehetnek.

Cancun Vízalatti Múzeum
Cancún, Mexikó

Biológusok és Jason deCaires Taylor művész együtt űködésének köszönhető a világ egyetlen vízalatti múzeuma. A 2009-ben épült mesterséges zátonyok változatos tengeri életnek adnak otthont. A Cancún körüli azúrkék vizekben, Mujeres-szigetén és Punta Nizucon, a Múzeum Subacuático de Arte (MUSA) közreműködésével több mint 500 életnagyságú szobrot rögzítettek a tengerfenékhez. Az óceáni művészet célja az volt, hogy ezekkel a mesterséges zátonyokkal elősegíti a korallok növekedését. Az eredmény gyönyörű ábrázolása annak, hogy milyen kölcsönhatásban állunk a környezetünkkel. A látogatók üveg fenekű csónakkal, vagy búvárkodással fedezhetik fel a látnivalókat.

Ha szereted a múzeumokat, érdekel a művészet, a festmények, az alkotás, a különleges kreatív megoldások, keresd élményfestéseinket! Nálunk megfestheted a saját képedet, amit aztán az otthonod falán büszkén kiállíthatsz te is!