10 meglepő tény Pablo Picasso-ról

10 meglepő tény Pablo Picasso-ról

A 20. század egyik legjelentősebb művészeként Pablo Picasso életét már számos könyv és film feldolgozta. A haláláig aktív és kreatív festő, szobrász, alkotó zseni a kubizmus egyik alapítója, művészete sok időszakon és stíluson haladt keresztül élete során. És, mint a zseniknél oly gyakran, személyes története épp olyan érdekes, mint a művei.

Picasso életének részletei segítenek abban, hogy jobban megértsük a művészetét. Nagyon bonyolult, mozgalmas életet élt, számtalan esemény befolyásolta a munkájában, így ha megismerjük a következő meglepő 10 tényt, közelebb kerülhetünk művei megértéséhez.

Pablo Picasso fotója.

1. Picasso teljes neve hosszabb, mint gondolnád

A Pablo Picasso gyönyörűen alliterál, de a művész teljes neve még szebb érzéseket kelt, ráadásul 23 szóból áll. A neveket szentekről és rokonokról kapta:

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz és Picasso

2. Egy művész első szava is művészi

A legtöbb gyermek első szava mama, vagy papa, esetleg baba, vagy valami hasonló egyszerű, de sokat hallott kifejezés. Picasso viszont igazi művész volt a kezdetektől fogva: első szava a „piz” volt, ami a spanyol lápiz, azaz ceruza szóból eredt.

3. 9 évesen fejezte be az első festményt

Picasso apja, José Ruiz y Blasco festő és művészetet tanár volt, így gyorsan felismerte fia különleges tehetségét. A kis Picasso szigorú művészeti oktatását 7 éves korában kezdte el. Úgy gondolta, hogy a művészeknek nagy mesterek műveit kell másolni, illetve élő modellekkel gyakorolni. A festő korai ceruza rajzai és olajfestményei jól mutatják , hogy mennyire képzett volt már ebben a korban is. Legkorábbi festménye a Picador, amit 9 évesen fejezett be, így nem csoda, hogy 13 évesen felvették a Barcelona Szépművészeti Iskolába.

4. Az apa, aki nehezen viselte, hogy lekörözte a fia

Apja képzett művész volt, egy neves képzőművészeti iskolában tanított és galambok ábrázolására szakosodott. Picasso mindössze 13 éves volt, amikor apját annyira lenyűgözte a fia munkája, hogy kijelentette, a fia felülmúlta, ezért lemond a festésről.

5. Jóval több, mint festő

Picasso nem csak festett, hanem szobrokat, kerámiákat is készített és költő, drámaíró és dizájner is volt. A párizsi Ballets Russes társasággal is együttműködött, hatalmas sikert arató jelmezeket és díszleteket tervezett nekik az I. világháború alatt. Itt találkozott első feleségével, Olga Khokhlovával táncossal is. A költészet később kezdte mozgatni, 1935-ben kezdte el megírni első házasságának történetét. 1935 és 1959 között több mint 300 verset írt.

6. Meggyanúsították, hogy ellopta a Mona Lisa-t

1911-ben, amikor Picasso 29 éves volt, a Mona Lisa-t ellopták a Louvre-ból. Guillaume Apollinaire francia költő volt az egyik gyanúsított, aki megemlítette Picasso-t is, így végül kettőjüket ganúsították meg a kép ellopásával. Végül bizonyíték híján felmentették őket és később kiderült, hogy egy olasz Louvre alkalmazott lopta el a festményt.

7. A modern kollázs létrejötte

Georges Braque-val, a kubizmus társalapítójával együtt Picasso hozta létre a kollázs technikát. A kifejezés a francia coller szóból származik, ami azt jelenti, hogy ragasztanit jelent. Tapéta- és újságkivágások darabjait használtai a képeihez, ő volt az első, a kollázsokat művészi szintre emelte és népszerűvé tette.

8. A világ legtermékenyebb művésze

A több, mint 75 évig tartó művészi karrierjével Picasso-nak rengeteg ideje volt teremteni és alkotni. A Guinness World Records könyve szerint 13500 festményt és tervet készített, 100 000 nyomdát és metszetet, 34 000 könyv illusztrációt és 300 szobrot és kerámiát.

9. A legtöbb ellopott műalkotás

Ha csak abból indulunk ki, hogy milyen mennyiségű alkotást készített életében, nem meglepő, hogy ő volt a leggyakrabban ellopott, eltűnt, vagy vitatott műalkotások készítője is. 2012-ben az eltűnt műveket összefoglaló Art Loss Register 1147 ellopott Picasso művet tartalmazott.

10. A jól ismert nőcsábász

Azt mondani, hogy Picasso-nak bonyolult kapcsolata volt a nőkkel, meg sem közelíti a valóságot. Ugyan csak kétszer házasodott, de sok szeretője volt, és három gyereket hagyott hátra három különböző nőtől. Első felesége, Olga 1955-ben bekövetkezett haláláig a felesége volt, bár 1935-től külön éltek, ekkor fedezte fel Olga, hogy a művésznek viszonya van a 17 éves Marie-Thérèse Walterrel. Sok szeretője jóval fiatalabb volt nála: Françoise Gilot 21 éves volt, amikor találkozott a 40 évvel idősebb zsenivel. A művész és fő múzsája múzsája 10 évig együtt maradtak.

 

Forrás: mymodernmet.com