A 15 legdrágábban elkelt absztrakt festmény

A 15 legdrágábban elkelt absztrakt festmény

Az absztrakt, vagy nonfiguratív művészet meghatározása nem könnyű. Ez a művészeti irány az absztrakción alapul, a természeti jelenségek közvetlen ábrázolását elveti, használják rá a “nem ábrázoló”, “nonfiguratív”, “abszolút művészet” elnevezéseket is. A legtöbbször elvont, nem egyértelmű jelentéssel bíró alkotásokra mondjuk, hogy absztrakt. És ezekkel a művekkel kapcsolatban az is gyakran elhangzik, hogy “de hát ilyet én is tudok csinálni“! Pedig ez annyira nem egyszerű. Vagy mégis?

Ábrázolás helyett kölcsönhatás

Az absztrakt művészet a XIX. század végén, a posztimpresszionizmus megjelenése utáni évtizedekben élte fénykorát. Ezekben a munkákban a vonal, a forma, a mozgás, vagy a szín vált a műalkotások központi elemévé. Hatott az építészetre, az iparművészetre is, kibővítette a képzőművészet formanyelvét. Ismert és híres képviselői pl. Kandinszkij, Mondrian, vagy Moholy Nagy László.

Ezeket a képeket hozzá nem értő szemlélődőként sokszor nehéz megítélni. Ha egy képen nem a környezet valósághű ábrázolása a fontos, ha a leegyszerűsített színekkel és formákkal kelt a művész összhangot vagy épp feszültséget, gyakran nehéz megmondani, hogy mit is látunk pontosan. Most mutatunk 15 olyan absztrakt és modern festményt, amik rekordáron keltek el a  Sotheby’s és Christie’s aukciósházban. Legyünk nyitottak a képek végignézésénél, mert nem biztos hogy minden esetben érthető az elképesztően magas ár azzal, amit számunkra a kép művészeti értéke jelent.

Absztrakt festmény.
Gerhard Richter – “Blood Red Mirror” – 1,1 millió dollár
Lucio Fontana – “The concept of space, waiting for” – 1,5 millió dollár
Ellsworth Kelly – “Green and White” 1,6 millió dollár
Blinky Palermo – Név nélkül – 1,7 millió dollár

 

Ellsworth Kelly – “Cowboy” 1,7 millió dollár

 

Joan Miro – “Dog” – 2,2 millió dollár

 

Barnett Newman – “White Fire I” – 3,8 millió dollár
Christopher Wool – “Blue fool” – 5 millió dollár

 

Mark Rothko – névtelen – 28 millió dollár
Christopher Wool – “Rise” – 29,9 millió dollár
Barnett Newman – “Onement VI”- 43,8 millió dollár
Cy Twombly – névtelen – 69,6 millió dollárt
Barnett Newman -“Black Fire I” – 84,2 millió dollár
Mark Rothko – “Orange, Red, Yellow” – 86,9 millió dollár
Barnett Newman – “Anna Light” – 105,7 millió dollár