Kreativitás a tojáshéjon: húsvéti tojásfestés régen és most

Kreativitás a tojáshéjon: húsvéti tojásfestés régen és most

A húsvéti tojás készítése egy nagyon régi, kedves hagyomány, amit még az is szívesen követ, aki egyébként nem tartja meg a népi szokásokat. A tojásdíszítés ősi, pogány tradíció, innen emelte át a kereszténység a néhány más húsvéti szokással együtt. A húsvétra festett tojások hagyományos színe a piros, amely Krisztus vérét jelképezi, de manapság már minden színben és stílusban, egészen különleges technikákkal is készülnek tojások. Ezekből hoztunk most egy válogatást, mozgassuk meg a kreatív energiákat az ünnep alatt is!

Piros húsvét tojás.

A húsvéti tojás előkészítése

A hagyományok szerint a hímes tojásnak szánt tojást két módszerrel készíthetjük elő. Vagy megfőzzük, ebben az esetben nem a szokásos ideig tartjuk a lobogó vízben, hanem minimum egy órát. Így sokáig eláll, a belseje pedig idővel keményre szárad. A másik módszer a kifújás, amikor két pici luk segítségével kifújjuk a tojás nyers belsejét. Ebben az esetben a héj törékenyebb lesz, ám biztosan nem romlik meg és díszíteni is egyszerűbb vele, könnyen felakasztható.

Tojásfújó trükk: fújás helyett használjunk gyógyszertárban is beszerezhető, egyszerű fecskendőt. Gyorsabb és kíméletesebb módszer!

Húsvéti tojás.

Hagyományos minták és eljárások

A tradicionális tojások kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával színesednek, a mintákhoz pedig izgalmas technikákat használnak. A berzselés során apró leveleket, pl. petrezselymet simítottak a tojásra, majd harisnyával szorították a héjhoz és így lógatták pl. a hagymahéjas vízbe. Ahol a levéltől nem fogta be a tojást a festék, megmaradt a szép minta. Az írott, vagy viaszolt tojások esetében a minta szintén a takarás miatt alakult ki: viasszal rajzoltak a héjra, majd festékes vízbe áztatták és a végén a lekapart viasz alatt ott maradtak a natúr vonalak. A karcolás során az egyszínű tojásra mintákat karcoltak, a metszésnél a viaszolt tojásokat savanyú káposzta lébe áztatták. A pingált tojásokat vékony ecsettel és festékkel díszítették, a faragás nehéz folyamata során pedig a tojáshéj részeinek eltávolításával alakították ki a mintát.

A hagyományos festékek közül a legismertebb a vöröshagyma és a lilahagyma héja, de használtak még  festőmályva virágot, amitől szép piros lett a tojás, a bodza bogyó zöldre, a csillagvirág pedig kékre színezte a héjat.

Modern eljárások

Az internetnek hála ma már számtalan, modern technikákat is bevető tojásdíszítést ki tudunk próbálni, a Pinterest dugig van ötletekkel. Különböző festékek, szivacsok, habok, ragasztások adnak ötleteket ebben a videóban is. Kedvencünk az egyszerű befőttes gumi, hát nem zseniális?

A legnépszerűbb, új technikák közé tartozik az ombre, azaz a színátmenetes tojásfestés. Az eljárás során egy bizonyos színű festéket adagoljunk akkora poharakba, amikbe éppen belefér egy tojás állítva. A festékek különböző mennyiségűek legyenek, mindegyikbe egy kicsivel többet tegyünk, mint az előzőbe. Ha egyforma ideig tartjuk a tojásokat a festékben és mindig áttesszük a több festéket tartalmazó pohárkába, akkor a végén izgalmas színátmenetet kapunk. A másik megoldás, ha a töményebb festéket hígítjuk és így alakítjuk ki a színátmenetet.