Vajon mennyit ér az a kép a nappali falán?

Vajon mennyit ér az a kép a nappali falán?

Van olyan festmény, rézkarc, vagy grafika, amik évtizedek óta ott lóg az otthonunk, vagy szüleink, nagyszüleink falán. Ezek a legtöbbször számunkra ismeretlen művészek munkái úgy hozzá nőnek a lakásokhoz, hogy el sem tudjuk képzelni a nagyi nappaliját nélküle. És ha behunyjuk a szemünket, most is látjuk azt a festményt, amitől gyerekkorunkban úgy féltünk, vagy amibe annyi izgalmas dolgot beleképzeltünk az ott töltött nyári napokon. De lehet, hogy ezek a képek, amiknek számunkra csak dekorációs, vagy érzelmi értéke van, valójában pénzben kifejezve is értékesek? Esetleg egy híres művész elkallódott remekműve?

Festmény mikroszkóp alatt.
Wikipedia.com

A 70 milliós festmény, mint kellék

A generációkról generációkra öröklődő családi ereklyék között bizony lehetnek olyan művészettörténeti értéket képviselő képek is, amikről soha egyik rokon sem tudott semmi biztosat. Az egyik ilyen legérdekesebb történet egy gyerekfilmhez kötődik és egy szerencsés véletlennek köszönhető. 2008 karácsonyán Barki Gergely a Stuart Little, kisegér című filmben fedezte fel Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festményét. Ezt a képet sokáig elveszettnek hitték, a film készítői is úgy tudták, hogy a kellék csak egy másolat. De nem az volt, így végül 70 millió forintért kelt el egy aukción.

De lomtalanításokon is kerültek már elő milliós, híres képek és az aukciós házak árverésein is évről évre egyre több frissen felbukkant, ismert művész által alkotott festmény jelenik meg. És ezek a képek bizony eddig a nagymamák nappalijának falán lógtak, vagy padlásokon porosodtak. De ki segít nekünk, ha szeretnénk megtudni, mennyit is ér az a kép?

A Kincs a falon segít!

Az értékbecslés nem olcsó dolog, ráadásul az sem mindegy, kivel csináltatjuk. A megbízható szakemberek munkáját meg kell fizetni, de mit tehet az, akiknek erre nincs lehetősége? Ezt az igényt felismerve jött létre a Kincs a falon projekt, amit az interneten indítottak restaurátorok, festménybecsüsök és művészettörténészek. Nekik köszönhetően nincs más dolgunk, csak készíteni egy fotót az ismeretlen festményünkről és beküldeni nekik, ők pedig megpróbálják felbecsülni az értékét. A cél az, hogy az eddig csak porosodó, elfelejtett, esetleg pusztulásra ítélt kincsek kerüljenek elő, amiből egy kiállítást is szeretnének rendezni.

Pixabay.com

Így működik

Ha ezek után benned is felmerült, hogy az évtizede óta a nagyszülők komódja fölött lógó festmény talán egy ismert művész értékes képe lehet, fordulj a Kincs a falon szakértőihez, de légy türelmes. Egy ilyen azonosítás sokáig tart. A projekt elérhetőségeit itt találod, a facebook oldalukat pedig itt.

És ha a segítségükkel fény derül valami titokra, kérlek mindenképp írd meg nekünk!

Forrás: Index.hu

Kiemelt kép: artfindnyc.com