Elképesztő képeket fest Iris, az autizmussal élő kislány

Elképesztő képeket fest Iris, az autizmussal élő kislány

2007 óta a mai nap, április 2-a az Autizmus Világnapja. Az autizmus.hu megfogalmazása szerint, az “autizmus a szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet.”

Az autizmus

Az autizmus egy folyamatosan kutatott betegség, ami a betegek szociális életét ugyan megnehezíti, ám néha az ezzel élő gyermekek kiemelkedő tehetséggel megáldva jönnek a világra. Híres autista volt Albert Einstein, Charles Darwin, vagy Steve Jobs is, a képzőművészek közül pedig Michelangelo, vagy Andy Warhol is autizmussal élve alkottak zseniális műveket.

Iris Grace autista kislány vízfestékkel készült színes festménye.

Azért, hogy jobban megismerjük ezt a fejlődési zavart és egy kicsit közelebb hozzuk az autizmussal élő gyermekek világát, szeretnénk nektek bemutatni Iris Grace-t. Az autizmussal élő kislány fantasztikus képeket alkot és különleges barátságban áll a macskájával, Thula-val.

Iris Grace Painting from Iris Grace on Vimeo.

Csodálatos színérzék

Amikor a kislány szülei észrevették, hogy Iris beszédfejlődése nem a korának megfelelő, művészetterápiára is elkezdték hordani. A kreativitás kifejezésének ezen formája az orvosok szerint jó hatással van a beszéd fejlődésére is, erről itt írtunk bővebben. “Arra biztattuk Irist, hogy fessen, hogy jobban tudjon összpontosítani és fejlődjön a beszéde.” – mondta a kislány édesanyja, Arabella Carter-Johnson. “Aztán hamar rájöttünk, hogy valójában nagyon tehetséges, és elképesztően tud koncentrálni a festményeire akár 2 órán keresztül. Az autizmusa miatt olyan stílusa van, amit sosem láttam korábban hasonló korú gyerekeknél: van érzéke a színekhez, és azok kapcsolatához.”

Iris elmélyülten, átszellemülten alkotja meg fantasztikus színvilágú képeit. Szülei a dohányzóasztalra terítik le a hatalmas papírokat, a kislány pedig zenét hallgatva, a macskája társaságában alkot, akár órákig. Színes lelkivilágát, önmagát mutatja meg ezeken a képeken keresztül, így kommunikál és alkot, amiért a világ csak hálás lehet neki.

A legjobb barát

Az alkotáson kívül a kislány életében nagy szerepet játszik Thula, a Maine Coon fajtájú cica. A fajtára jellemzően különösen ragaszkodó és szelíd macska a kislány édesanyja szerint sokat segít Irisnek azzal, hogy csökkenti a gyermek szorongását és megnyugtatja őt. „Többet beszél Thulához, mint bárki máshoz” – mondta Iris anyja. Mindent együtt csinálnak: együtt fürdenek, kirándulnak és a macska az alkotásban is ott áll Iiris mellett. Vagy hever.

Different is Brilliant from Iris Grace on Vimeo.

A kislány képeiből befolyó összeget a szülők különböző, autistákkal foglalkozó alapítványoknak ajánlják fel. Iris további képeit itt találjátok, az autizmusról pedig az Autista Segítő Központ oldalán tájékozódhattok.