A világ 10 leglátogatottabb múzeuma, amit neked is látnod kell!

A világ 10 leglátogatottabb múzeuma, amit neked is látnod kell!

A múzeumok fontos szerepet játszanak a művészetek, a különböző korok kultúrájának megőrzésében és azok megismerésében. Múzeumokra szükség van, az egész világon nélkülözhetetlen kulturális csomópontokat jelentenek, amik bárhol járunk, vonzanak minket. Egy múzeum oktat, szórakoztat, csodás élményeket tartogat minden látogatójának.

Vannak kisebb, egyszerűbb múzeumok és vannak hatalmas, híres, gazdag tárlatok. Némelyek népszerűbbek, mint mások, ezek azok a helyek, amikről minden ember úgy érezheti, hogy egyszer látni kell, nem is véletlenül. A My Modern Met összeállított egy 10-es listát a múzeumok éves látogatószáma alapján, amiből az is kiderült, miért kíváncsi ilyen rengeteg ember ezekre a helyekre és miért szeretne mindenki eljutni ezekbe legalább egyszer.

10. Ermitázs (Oroszország)

Az orosz múzeum épülete.

A világ egyik legnagyobb múzeuma Szentpéterváron található és 1852 óta nyitva áll a közönség számára. Több mint 3 millió tárgyat gyűjtöttek benne össze, ezek régiségekből, festményekből és különböző művészeti ágazatok alkotásaiból állnak.

Évi látogatószám: 4 220 000 fő.

9. Nemzeti Palotamúzeum (Tajvan)

A Tajpej-ben álló Nemzeti Palotamúzeum több mint 700 000 műtárgyat mutat be. Kerámiák, faragványok, kalligráfiák, fémmunkák láthatóak itt, közel 8000 éves kínai történelmet átkaroló időkből.

Évi látogatószám: 4 435 000 fő

8. Nemzeti Galéria (Anglia)

A brit Nemzeti Képtár az egyik legnépszerűbb múzeum Angliában, ahol olyan híres képeket láthatunk, mint Van Gogh Napraforgói, Jan van Eyck Arnolfini-portréja, vagy John Constable Szénásszekere. Több mint 2300 tárgy szerepel a múzeum gyűjteményében.

Évi látogatószám: 5 229 190 fő.

7. Washingtoni Nemzeti Galéria (USA)

Washington központjában álló bevásárlóközpontjában található Nemzeti Galéria három kiállító teret foglal magában: a Nyugati Épületet, a Keleti Épületet és a Szoborkertet. A Nyugati Épület a középkori európai mesterműveket mutatja be, a Keleti Épületben modern gyűjteményt láthatunk, a kertben pedig modern és kortárs szobrok várják a látogatókat.

Évi látogatószám: 5 232 000 fő.

6. Tate (Anglia)

A Londonban található Tate világszínvonalú gyűjteményeit bemutató épület egykor egy olajtüzelésű erőmű épülete volt. A híres Tate Galérián kívül még három kisebb múzeumot is magába foglal: Tate Liverpool (1988), Tate St. Ives (1993) és Tate Modern (2000). A galéria minden évben odaítéli a Turner-díjat, amit 50 év alatti brit művészek kaphatnak.

Éves látogatószám: 5 656 000 fő.

5. Brit Múzeum (Anglia)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Londonban álló Brit Múzeum több millió műalkotást mutat be. Az 1753-ban alapított múzeum a kezdetekben a régiségekről, érmékről, természettörténeti példányokról és nagy könyvtárgyűjtemény volt híres, manapság pedig már a kiállításai a világ kultúrájának történetét ölelik fel: a korai ember kőeszközökétől a huszadik századi nyomatokig minden megtalálható benne.

Éves látogatószám: 5 906 715 fő.

4. Vatikáni Múzeum (Vatikán)

Az egyedülálló történelemmel rendelkező múzeumban számtalan jelentős műalkotás tekinthető meg. Gyűjteménye az egyik legfontosabb és legnagyobb a világon, az emberiség teljes történelmét átöleli, az ókori művészetektől egészen a modernig. Legismertebb és legnépszerűbb része a Sixtus-kápolna.

Éves látogatószám: 6 427 280 fő.

3. Metropolitan Művészeti Múzeum (USA)

A Met New York legnépszerűbb múzeuma. Az 1870-ben megnyitott épületben egy 5000 évet átfogó gyűjteményt láthatunk. Festmények, szobrok, jelmezek, hangszerek várnak a látogatókra, az eklektikus kiállítások bemutatják az emberiség teljes történelmét és művészetét.

Évi látogatószám: 6 692 900 fő.

2. Nemzeti Múzeum (Kína)

A Kínai Nemzeti Múzeum igazgatója, Wang Chunfa úgy írja le a múzeumot, mint „a történelem és a művészet legfelsőbb palotája”. Bár a múzeum csak 16 éves, a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb gyűjteménye. Több, mint egymillió tárgy tekinthető meg, a sok ritka és értékes darab a világ minden tájáról vonzza a vendégeket.

Évi látogatószám: 8 062 625 fő.

1. Louvre (Franciaország)

A párizsi Musée du Louvre a világ legnagyobb és leglátogatottabb múzeuma. Kezdetben egy erődítmény és egy palota volt, amit 1684-ben végül múzeummá alakították át. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők, köztük számos nagyon híres és népszerű kiállítási művel.

Éves látogatószám: 10 200 000 fő.