A festő, aki alig használt ecsetet

A festő, aki alig használt ecsetet

Vincent Van Gogh munkásságáról, magánéletéről és elmelállapotáról keringenek pletykák és érdekességek, de a legtöbben néhány közismert tény tudunk csak róla. Hogy levágta a fülét, esetleg hogy életében nem volt túl sikeres. Pedig a legendás festőről élete és munkássága sok különös, meghökkentő, és megható részletet rejt, most ebből mutatjuk be az 5 kedvencünket.

Van Gogh önarcképe.

Nem ő volt az első Vincent Van Gogh

Illetve nem ő volt az első, aki élt is. Szerencsétlen édesanyja a művész előtt várandós volt egy fiúgyermekkel, aki sajnos a születése közben meghalt. A sors furcsa, kegyetlen, vagy talán kegyes játéka, hogy épp az újszülött tragédiájának első évfordulóján született meg a festő, aki elhunyt kisöccse nevét kapta, így ő lett a második, de mégis ez első Vincent Van Gogh.

Egy igazi testvér

Volt egy kisebb testvére is, Theo, akihez különösen szoros kapcsolat fűzte. Theo mindig támogatta a festőt, mellette állt és igaz jó testvérként mindig ott volt, ha szükség volt rá. Vincent élete során több, mint 800 levelet írt testvérének. Ezekben az üzenetekben napjainak legapróbb részleteibe is beavatta, így nem csoda, hogy ilyen közel álltak egymáshoz. Theo nem is viselte jól testvére elvesztését, Vincent halála után nem sokkal elhunyt. A festő után maradt képeket Theo özvegye, Johanna örökölte, aki annira hitt a művész munkáiban, hogy végül az ő munkájának köszönhetően lettek ezek a képek ismertek és híresek.

Felejtsd el a G-t!

Az idegen neveket jól kimondani sosem könnyű, ráadásul a legtöbbször már eleve rosszul tanuljuk meg a szavak kiejtését. Nincs ez másképp a holland festő nevénél sem, aminek a magyaros változatát már úgy megszoktuk, hogy hiába halljuk helyesen, nem áll rá a szánk a hollandos kiejtésre. Nálunk ugyanis a festő nevét  V és G kezdő hangokkal szokás kimondani, pedig az eredeti holland kiejtés szerint a Van V-jét F-nek, a Gogh G hangjait pedig H-nak kell ejteni és az Ó is inkább hosszú, mint rövid. Hallhassátok csak meg, hogy ejtik a hollandok itt. A nehéz kiejtés miatt nem véletlen, hogy Van Gogh inkább a könnyen érthető és kiejthető Vincent-ként írta alá képeit.

Ecset nélkül is zseniálisan

“Olyan, mint a festő ecset nélkül”, mondjuk ha valami két nagyon összetartozó dologra gondolunk, na ez Van Gogh esetében nem állja meg a helyét. A művész ugyanis a legkevesebbszer használta hagyományos módon az ecsetét. Inkább a másik, kemény végével festett, vagy egyenesen a tubusból vitte fel és dolgozta el a színeket a vásznon.

A betegség és a tehetség kéz a kézben

A művész rövid élete nem volt nyugodt. A zseniális tehetséggel megáldott festő nem csak egyszerűen megszállott, vagy bolondos volt. Mivel gyakran szenvedett hallucinációktól, rohamoktól és sokat volt depressziós, kivizsgáltatta magát és pszichiáterekhez járt. Az akkori orvosok végül 30 féle diagnózissal álltak elő, ezek között skizofrénia, bipoláris zavar, és temporális lebeny epilepszia is szerepelt. Halála előtt két évvel saját kérésére beszállították a saint-paul-de-mausole-I elmegyógyintézetbe, itt festette meg a híres Csillagos éj című művét.

A Csillagos éj-t pedig akár te is megfestheted nálunk. Ha attól félnél, hogy nehéz lesz, nincs miért aggódnod, instruktorunk segítségével neked is sikerülni fog! Gyere el március 29-én a szuper Csaka Pince étterembe és megmutatjuk neked, hogyan!