A kék festék története

A kék festék története

A kék a tiszta víz és a tiszta égbolt színe, alapszín, sokak kedvence. Egy kutatás szerint ez a szín mindenkit boldoggá tesz, árnyalatai több téren jó hatással vannak ránk. A művészettörténetben is fontos, ám megjelenítése nagy gondot okozott a múltban. Hiszen sem az égből, sem a vízből nem lehetett kinyerni a kék festéket, ami kihívást jelentett a régi korok művészeinek is. De hogy sikerült végül kék festékhez jutni?

Egyiptomi kék

Az egyiptomi Óbirodalomban i.e. 2200 körül találták fel a legelső mesterséges színezőanyagot, az egyiptomi kéket. Az árnyalatot nehéz volt kikísérletezni, végül rezet vegyítettek azurittal vagy malachittal, majd az elegyhez mészkövet, homokot adtak és felhevítettél. Az 1470 és 1650 fok közé forrósított anyag egy nem áttetsző, viszont gyönyörű kék üveg lett. Ezt porrá törték és enyvet kevertek hozzá, így létrehozva ezt a szép árnyalatú kerámiamázat.

Kék festék és kék egyiptomi mázas kék tál.

Az eljárás bonyolult volt és elrontani sem volt nehéz. A szín és a végeredmény viszont hamar népszerűvé vált az ókori rómában, így pl. Pompeiben is. Ez a szín manapság is nagyon népszerű, az egyiptomi kék modern változata újra divat.

Ultramarin

Egyiptomi kereskedők már 6000 évvel ezelőtt kereskedtek egy kék kővel, amit ékszerekhez használtak fel, ám azt, hogy festék készülhet belőle, akkor még nem tudták. Ez volt a lazurit, amit Afganisztán egyetlen hegységében bányásztak és ebből készült később a ultramarin festék. Pigmentként a reneszánsz idején kezdett elterjedni, ekkor viszont már a középkori Európa legkeresettebb színe lett. Ennek köszönhetően úgy megdrágult, hogy az ára évszázadokon át szinte megegyezett az arany árával. Mivel igen magas volt a festék ára, ezért nem akárkik és nem akárhogy használhatták: sokáig kizárólag az egyház tudta megvenni és a legfontosabb alak, azaz Szűz Mária ábrázolásához használhatták.

A szín árát nem tudta mindenki megfizetni, egy történet szerint Michelangelo sem. A Krisztus sírból való kiemelését ábrázoló festményét is azért kellett félbehagynia, mert nem volt pénze a szükséges kék árnyalatra. Johannes Vermeer barokk festő pedig komoly adósságba került azért, hogy megvehesse az ultramarin színt.

Indigó

Már az ókori művészek is használták ezt az árnyalatot, amit egy Indiából származó növényből állítottak elő. Szövetek, fonalak, falikárpitok színezésére használták, a kék ruhák is ettől a cserjétől kapták a színüket. Jóval olcsóbb volt, mint a lazurit, mivel a növény mindenhol gond nélkül megterem.

A híres magyar kékfestő technika is erre a színre alapult. Az indigó szárazon került a textilfestőkhöz, amiből aztán őrölés és áztatás után csáva készült, ebbe kellett áztatni a textil. Minél tovább áztatták, annál sötétebb lett. Innen ered a “benn hagy a csávában“ szólás is.

Poroszkék

Egy szín, amit a véletlennek köszönhetünk: Johann Jacob Diesbach festékkészítő 1703-ban egy egészen más árnyalaton dolgozott, vörös pigmentet szeretett volna kidolgozni, de végül ez lett belőle. Az állati vérrel ötvözött hamuzsírból reményei szerint vörös anyag lett volna, de végül a két dologból egy kék szín, egy jó minőségű festék jött létre. Az árnyalat hamar népszerű lett, nevezték porosz-, berlini- és párizsi kéknek is.

Nemzetközi Klein

A kék színnek megszállottja is volt: Yves Klein képzőművész 1947 nyarán lett a szerelmese az égbolt kék színének, a rajongása pedig odáig fokozódott, hogy 1957-ben szinte kizárólag ezzel a színnel dolgozott, 1960-ban pedig egy saját feltalálású árnyalatot szabadalmaztatott. A különböző festékkeverékekből kikísérletezett szín lett a Nemzetközi Klein Kék (International Klein Blue, IKB).

YINMn

Egy újabb árnyalat, ami a véletlennek köszönhető. 2009-ben Mas Subramanian vegyész és az Oregon Állami Egyetemen tanuló diákjai az elektronikai gyártáshoz használható anyag kutatása közben fedeztek fel egy új pigmentet. Az egyik minta melegítés hatására fényes kék színű lett, ezt nevezték el az összetétele miatt YINMn kéknek.

 

Ha te is szereted a kék színt és szívesen alkotnál valamit vele, két élményfestést is tudunk ajánlani. Március 29-én a Csillagos éjt festheted meg velünk, április 6-án pedig egy különleges, világító festékkel is készülő éjszakai égbolton próbálhatod ki ezeket az árnyalatokat.

KÉpek: wikipedia, forrás: Szubkult blog